Meldpunt

Mijn overburen hebben zo’n auto waar je als beginnend automobilist van droomt. Zo een die nauwelijks wordt gebruikt en zeer goed onderhouden is. Elke dag weer staat hij pal voor de deur te pronken op de - overigens openbare - parkeerplaats. Komt dat ding al een keer van zijn plaats, dan loopt mijn overbuurman het gevaar dat zijn parkeerplaats wordt ingenomen. Alsof de duvel er mee speelt, hoe spaarzaam die voiture ook wordt gebruikt, op zo’n moment wordt de vrijgekomen ruimte vrijwel meteen ingenomen. Bij terugkeer is het tandenknarsen dan ook te horen en gaan, om het vertrek van die onverlaat in het snotje te houden, de gordijnen meteen open. Die gaan pas weer dicht als het eigen voertuig weer op zijn vertrouwde plaats staat.

Ik moest aan die taferelen denken toen ik las dat er een meldpunt was ingesteld voor overlast door Polen. Waarom alleen een meldpunt voor Polen, zullen de overburen hebben gedacht. “Waar kunnen wij onze klachten over onze overlast kwijt?” Ik kan hun melden dat bij het intikken van de term ‘meldpunt’ er 1.750.000 hits verschenen. Daar moet wel iets van hun gading tussen zitten.

Zelf ging ik op zoek naar een meldpunt voor mensen die lijden aan een bijzondere vorm van een verstandelijke beperking. Deze beperking leidt ertoe dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen wat ze denken te zien en wat er daadwerkelijk te zien is. Helaas zat er voor mij niets passends tussen. Misschien zelf maar eens zoiets starten.

Voor ondernemingsraden wil ik alvast een voorzet doen. Zo’n meldpunt kan er als volgt uitzien.
- Voelt u zich wel eens geïntimideerd?  ja / nee
- Onveilig?  ja / nee
- Onderbetaald?  ja / nee
- Niet serieus genomen?  ja / nee
- Overbelast?  ja / nee

Met een dergelijke opzet moet het haalbaar zijn om de collega’s binnen de kortste keren te prikkelen uitdrukking te geven aan hun ongenoegen. Het onderzoeken en oplossen van die klachten lijkt me dè uitdaging voor elke ondernemingsraad. Herverkiezing gegarandeerd!

Alhoewel… Mijn bijna dagelijkse contacten met leden van medezeggenschapsorganen geeft mij goede hoop dat er hooguit wordt gelachen om zo’n voorstel.