Stem des volks

Stand.nl is zo’n programma dat ik wekelijks wel eens hoor en waar ik me bijna altijd over opwindt. Ook al zijn de stellingen, waarop mensen worden gevraagd te reageren, volgens de in de studio aanwezige deskundige gasten (bijna altijd mannen overigens) moeilijk te beoordelen, het weerhoudt er zo’n gemiddeld 1500 bellers, smsers of mailers er niet van hun oordeel te geven. Je hoeft niet te weten waar het over gaat om er een mening over te hebben, lijkt het devies. Hoewel meerdere hoogtepunten zijn te noemen, steekt er toch een bovenuit. Gedateerd oké, maar toen Mat Herben  als partijleider werd opgevolgd door ene Wijnschenk, was over die persoon weinig tot niets bekend anders dan dat hij verbonden was aan een motorblaadje. De redactie van stand.nl moet gedacht hebben, dit is onze kans. Dus bedachten ze een stelling in de trant van: Kan Wijnschenk de LPF er weer bovenop brengen? En jawel hoor, er werd lustig op los gebeld! 

Mijn kop eraf dat de stelling ‘de WOR moet worden afgeschaft (mits als ‘wor’ uitgesproken) hoog zal eindigen ik het reactie-klassement. 

Een enkele keer hoor je echter ook hele verstandige mensen. Op de stelling dat de media terughoudender zouden moeten zijn (in de zaak Vaatstra), zag deze beller de bui al hangen. Verwijzende naar het bericht dat de verongelukt prins tekenen van bewustzijn had vertoond, voorzag hij het optreden van een reeks van deskundigen (op het gebied van het ontwaken uit een coma) in allerlei nieuwsprogramma’s. De rest van de dag werden luisteraars en kijkers inderdaad tot in de avonduren op hun wenken bediend. 

Als na afloop mijn ergernis over het gebrek aan verstandelijke vermogens is gezakt, sta ik weer met beide beentjes op de grond: dit jongen is was wat het volk er van vindt. Wat wel eens blijft hangen zijn de twijfels aan het werk- en denkniveau op basis waarvan de van de redactieleden van het programma - die de stellingen bedenken - zijn geworven.  

Die twijfel heb ik niet als ik Joost aan het einde van de middag het nog eens dunnetjes overdoet en mensen oproept om op zijn mening (hoe origineel!) te reageren. WNL, de omroep waarvoor hij werkt, maakt onmiskenbaar werk van de doelstellingen uit de wet op de Sociale Werkvoorziening: het begeleiden van mensen met een (verstandelijke) beperking naar regulier werk.