Een cursus ondernemingsraad, voor organisaties met impact

Elke organisatie heeft baat bij een sterke ondernemingsraad (OR). Uitgangspunt is het bevorderen van een constructieve dialoog tussen werknemers en de directie of het managementteam. Dat zorgt voor wederzijds draagvlak. Op die manier kan een ondernemingsraad een stevig platform zijn voor de vertegenwoordiging van werknemersbelangen.

OR als basis voor medezeggenschap

Een ondernemingsraad staat ook aan de basis van medezeggenschap. Want werknemers hebben het recht om te worden geïnformeerd en geraadpleegd over belangrijke beslissingen, zoals herstructureringen, fusies, reorganisaties en wijzigingen in arbeidsvoorwaarden. Een goede ondernemingsraad wil impact hebben op dit soort besluiten.

Betrokkenheid en samenhang

Door de constructieve dialoog ontstaat een brug tussen werknemers en management. Dat draagt bij aan een goede werksfeer en betrokkenheid van werknemers bij het beleid en de besluitvorming. En door werknemers hierin een stem te geven ontstaat ook samenhang en binding. Dit kan zorgen voor een hogere tevredenheid van werknemers en een positief werkklimaat.

Doe de cursus ondernemingsraad

Zoals je ziet heb je vanuit je ondernemingsraad een flinke impact op de organisatie. En dan wil je goed beslagen ten ijs komen. Daarom biedt Danthe verschillende cursussen voor de OR aan. Van een basiscursus, waarmee je ondernemingsraad een goede start maakt tot verdiepingscursussen over bijvoorbeeld de rol van de OR bij organisatieveranderingen of participatie in besluitvorming.

Maatwerk

Welk cursus je ook kiest, maatwerk is het uitgangspunt. Elke organisatie en elke OR is anders. Daarom starten we met een uitgebreide intake. Als we alle ins en outs kennen, maken wij de cursus op maat voor jouw organisatie.

De basiscursus

In de basiscursus gaan we in 1 of 2 dagen onder andere aan de slag met:

  • Juridische kennis: inzicht bieden in relevante wet- en regelgeving en rechten en plichten als OR-lid.
  • Praktische vaardigheden: vergadertechnieken, onderhandeling, opstellen van adviezen en interpreteren van financiële informatie.
  • Beleidsgebieden: waaronder arbeidsvoorwaarden, personeelsbeleid en sociale plannen.
  • Samenwerking: effectieve samenwerking via teambuilding, communicatie en conflictoplossing.

 Natuurlijk is de cursus up-to-date met de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van medezeggenschap en ondernemingsraden. Met relevante casestudy’s en herkenbare praktijksituaties brengen we dat in beeld. Zo helpen we jullie je rol als OR-lid optimaal in te vullen.

Heb je een vraag of wil je meer weten?

Neem direct contact met op met Stefan.

Stefan Lightfoot
Adviseur en trainer

06-11511147
stefanlightfoot@danthe.nl

Interesse in onze diensten?

Vraag vrijblijvend een intake-gesprek aan en we stellen samen een maatwerk training op voor jouw organisatie.

Hilbert Hunink, GGz Centraal

“Stefan denkt altijd creatief en positief mee.”