Checklist adviesaanvragen voor de OR

De OR heeft adviesrecht bij belangrijke organisatorische en strategische besluiten. Het adviesrecht houdt in dat de bestuurder de OR om advies vraagt en dit advies serieus neemt, we hebben het hier niet over een vrijblijvend advies. Een voorbeeld van een adviesplichtig onderwerp is een belangrijke wijziging in de organisatie dan wel in de verdeling van bevoegdheden binnen de onderneming. Maar ook bij belangrijke investeringen, belangrijke inkrimping of uitbreiding van de onderneming en veel andere onderwerpen moet de OR om advies gevraagd worden. Voor de hele lijst met adviesplichtige onderwerpen zie artikel 25 van de WOR.

Als startende ondernemingsraad is het soms even zoeken hoe een adviestraject nu precies werkt en welke stappen je als OR moet volgen. Om jullie hierbij te helpen staan hieronder de standaard stappen om te volgen. Uiteraard is een en ander afhankelijk van het onderwerp, de relatie tussen bestuurder en de OR en het type OR dat jullie zijn. In grote lijnen zijn de stappen als volgt:

  1. Introductie van het onderwerp waar advies over gevraagd gaat worden
    • Tijdens een overlegvergadering introduceert de bestuurder het onderwerp waarvoor advies nodig is en geeft een toelichting.
    • Samen met de OR wordt de planning voor het adviestraject vastgesteld.
  2. Ontvangst van de Adviesaanvraag
    • De OR ontvangt de aanvraag voor advies, inclusief het voorgenomen besluit, de redenen hiervoor, de gevolgen voor de medewerkers en de maatregelen om deze gevolgen te beperken. Dit is het wettelijk minimum aan informatie dat in de aanvraag opgenomen moet zijn. Als deze informatie er niet is dan is het moeilijk of onmogelijk voor de OR om een goed advies te kunnen geven.
  3. Aanvullende Informatie Verzoeken
    • Indien nodig vraagt het dagelijks bestuur van de OR of de OR om extra informatie en kan schriftelijke vragen stellen om informatie te verzamelen die de OR nodig denkt te hebben.
  4. Voorbereiding van de Behandeling
    • De OR kan ervoor kiezen om de adviesaanvraag met zijn allen te behandelen of de OR wijst een groep OR-leden aan die de aanvraag verder voorbereiden (werkgroep). Let op: het is uiteindelijk de OR als geheel die adviseert. Dit komt meestal alleen voor bij grotere OR-en. Als de OR uit 5 of 7 personen bestaat is het vaak logisch om de aanvragen met zijn allen de behandelen.
  5. Raadpleging van de Achterban
    • De werkgroep of de OR kan de achterban raadplegen. Bij onderwerpen die grote gevolgen voor collega’s hebben is het aan te raden bij hen op te halen welke belangen van deze collega’s de OR moet meewegen in zijn advies. Let op dat het geen onderwerp betreft dat onder geheimhoudingsplicht valt..
  6. Eerste Reactie Formuleren
    • De OR bespreekt het onderwerp tijdens een vergadering en formuleert een eerste reactie met vragen aan de bestuurder en/of een voorlopig standpunt.
  7. Overleg met de Bestuurder
    • De OR en de bestuurder overleggen over de advies- of instemmingsaanvraag. De bestuurder kan de aanvraag verder toelichten en de OR kan vragen stellen, alternatieven voorstellen en voorwaarden bespreken.
  8. Aanpassing van de Aanvraag
    • Na het overleg kan de bestuurder zijn positie verder toelichten, aangeven welke adviezen hij/zij wel of niet wil overnemen en waarom. En kan de adviesaanvraag eventueel aangepast worden.
  9. Advies Formuleren
    • De OR vergadert en stelt een advies op met daarin de adviezen van de OR en de onderliggende argumenten.
  10. Verzending van het Advies
    • Het definitieve advies van de OR wordt naar de bestuurder gestuurd.
  11. Besluit van de Bestuurder
    • De bestuurder neemt een besluit en deelt dit schriftelijk mee aan de OR.
  12. Opschorting en Beroep
    • Als het besluit van de bestuurder afwijkt van het OR-advies, moet het besluit een maand worden opgeschort tenzij de OR aangeeft dat deze opschortingstermijn niet nodig is. De OR kan opnieuw in overleg treden of overwegen andere stappen te ondernemen.

Meer weten over het adviesrecht? Lees ook dit artikel over het adviesrecht van de OR of kijk hier voor een overzicht van de rechten die de OR heeft.